SEO og SEM samarbeider i fremtiden

Ettsøk strategi
Vær mer synlig og få flere salg ved å kombinere betalt og organisk.


 

Hva er SEO og SEM?

La oss starte med forskjellene mellom SEO og SEM.

Search Engine Optimization (SEO) og Search Engine Marketing (SEM) er to forskjellige strategier for å øke synligheten til en nettside på søkemotorresultatene (SERP-er).

SEO innebærer å optimalisere innholdet, strukturen og tekniske elementer på en nettside for å forbedre dens organiske (ikke-betalte) rangeringer og søkemotorer. Denne måten å jobbe på omfatter aktiviteter som søkeordsanalyse, on-page-optimalisering, lenkebygging og innholdsoppretting. Målet med SEO er å forbedre relevansen og kvaliteten på nettsiden innhold for å gjøre det mer attraktivt for søkemotorer og ikke minst brukere.

Derimot involverer SEM betalt annonsering på søkemotorer, som Google Ads eller Bing Ads. Det vi ønsker med SEM er å øke synligheten til en nettside på SERP-ene. SEM inkluderer aktiviteter som søkeordsanalyse, annonseopprettelse, budgivning og annonsemålretting. Målet med SEM er å drive mer trafikk til nettside gjennom betalt søkeordsannonsering.

Både SEO og SEM kan være effektive strategier for å forbedre en nettsides synlighet på søkemotorer, og mange bedrifter bruker en kombinasjon av begge for å oppnå sine markedsføringsmål.

Hvordan kan SEO og SEM samarbeide for bedre KPI-er?

Gjennom samarbeid og felles innsats kan disse to tilnærmingene hjelpe bedrifter med å oppnå bedre KPI-er ved å forbedre søkesynlighet, øke trafikken, forbedre brukeropplevelsen og generere flere konverteringer.

Ved å samarbeide om søkeordsanalyse og dele data kan SEO og SEM identifisere de mest verdifulle søkeordene for bedriften og sikre effektiv målretting av disse både organisk og gjennom betalt søk. Dette kan føre til bedre samlet synlighet i søkemotorene og økt trafikk til nettsiden.

Vi kan også optimalisere innhold enklere ved hjelp av søkeordsanalyser og data fra annonsering. Ved å ha optimalisert innhold på nettsiden og i betalte søkeordsannonser sikrer vi at budskap og målretting er konsistente på begge kanaler. Dette igjen gir bedre brukeropplevelse, høyere engasjement og forbedrede konverteringsrater.

Ved å dele data om søkeresultater kan SEO og SEM identifisere områder som kan forbedres og justere strategien deretter. Så hvis en Google Ads konto har et spesifikt søkeord som presterer godt i betalt søk, men ikke i organisk søk, kan SEO jobbe med å optimalisere nettsidens innhold for å forbedre rangeringen for søkeordet.

Vi kan også integrere rapporteringen for både SEO og SEM slik at bedrifter får et mer komplett bilde av sin samlede søkeytelse og hvordan det påvirker KPI-ene. Dette kan hjelpe bedriften med å ta mer informerte beslutninger om markedsinvesteringer og justere strategiene etter behov.

Hvordan kan kombinasjonen av organisk og betalt søk føre til mer effektive SEM kjøp?

Vi møter den viktigste faktoren for et godt resultat på halvveien – kundene. Og med et nettsted som er til hjelp og med annonser som speiler nettstedet møter du både kundene, Google eller Microsoft på halvveien.

SEO hjelper SEM masse ved at vi hele tiden byr på og nevner de riktige ordene i annonsene. 

Som markedsfører ser jeg på to ting i kontooversikten når jeg gjør optimaliseringer, søkeresultater tapt på budsjett og søkeresultater tapt på rangering. Disse to indikerer konkurransen, hvordan annonsen gjør det i forhold til andre aktører, relevans til søkeord, opplevelse av nettsiden, kontekst av søket og mye mer. 

Om vi er 5% begrenset på budsjett, men 80% begrenset på rangering, da vet vi at det hjelper lite å “bare putte på mer penger”. Da må vi se på teksten i annonsene, søkeordene, nettsiden, søkeordsanalyser og alt det som faller inn under faget vårt.

Hvordan utvikle en ny tilnærming og en ny kultur mot Ettsøk Strategi

Ved å implementere tiltak og bygge kultur som verdsetter en Ettsøk strategi, kan en bedrift gradvis tilpasse seg og fokusere mer på disse strategiene for å oppnå bedre synlighet og forretningsresultater.

Aller først er det er lurt å starte med å øke bevisstheten rundt SEO og SEM. Ikke alle har hørt noe som helst om disse to termene. Informer ledelsen og teammedlemmene om viktigheten av økt synlighet, tiltrekke flere besøkende og øke konverteringer. Ved å vise til suksesshistorier og case-studier som fremhever de positive resultatene av implementeringen vil flere få lettere forståelse.

Sett også klare mål og definér tydelige mål som er knyttet til SEO og SEM. Dette kan inkludere økt organisk trafikk, forbedret rangering for utvalgte nøkkelord, økt konverteringsfrekvens eller økt ROAS (Return On Ad Spend). Målene bør være målbare og tidfestet.

Vurder å tilordne en ressurs eller et team som er ansvarlig for SEO- og SEM-aktiviteter. Dette kan være en intern ressurs eller en ekstern konsulent/byrå med ekspertise på området.

Vi må ikke glemme viktigheten av en strategi. Lag en helhetlig SEO- og SEM-strategi som tar hensyn til bedriftens mål, målgruppe og konkurranselandskap. Identifiser nøkkelord, planlegg innholdsproduksjon, definer on-page og tekniske optimaliseringsmetoder, og identifiserer muligheter for betalt annonsering.

Gjør klar nettstedet til den økte trafikken. Gjennomfør nødvendige tekniske endringer og optimaliseringer på nettstedet for å forbedre brukeropplevelsen og SEO-vennligheten. Dette kan inkludere raskere sidehastighet, responsivt design, strukturert data, mobiltilpasning og brukervennlige navigasjonselementer.

Implementer verktøy for sporing og analyse for å overvåke SEO- og SEM-resultater. Analyser dataene regelmessig for å identifisere trender, svakheter og muligheter. Juster strategien deretter basert på innsiktene du får.

Og til slutt – kursing. Oppmuntre teamet til å lære seg mer om SEO og SEM gjennom kurs, opplæring og workshops. Hold deg oppdatert om de nyeste trendene og best practice innen feltet.

Hvilke verktøy kan vi bruke til både SEO og SEM?

Det er mange verktøy tilgjengelig for analyse og rapportering til både SEO og SEM. Vi har prøvd å liste opp de som vi selv har prøvd og brukt, og deretter kan anbefale videre:

  • Google Search Console er et gratis verktøy som hjelper nettstedeiere med å overvåke og vedlikeholde nettsidens synlighet i Googles søkeresultater. Det gir data om søkeytelse, inkludert søkeord, visninger og klikkfrekvenser.

  • SEMrush er et betalt verktøy som gir data om organisk og betalt søkeytelse, inkludert søkeordrangeringer, annonseytelse og tilbakekoblingsdata. Det er et populært verktøy for konkurrentanalyse og identifisering av muligheter for å forbedre SEO- og SEM-strategier.

  • Moz Pro er et betalt verktøy som gir data om søkeordrangeringer, lenkebygging og nettstedsoptimalisering. Det tilbyr også en rekke verktøy for on-page-optimalisering og innholdsanalyse.

  • Digger Digtective hjelper deg å spore resultater av annonseringen din på tvers av alle kanaler og kampanjer uten bruk av cookies. Dette er en 100% GDPR compliant løsning som også sporer hvilke annonser som faktisk har ført til en reell inntekt, både for de som selger tjenester og løsninger fremfor produkter på nett. Verktøyet kan også erstatte Google Analytics da den har de viktigste rapportene som en trenger i hverdagen.
  • Google Ads er en betalt annonseringsplattform som gir detaljert informasjon om annonseytelse, inkludert klikk, visninger og konverteringsrater. Det er et kraftig verktøy for å spore effektiviteten av SEM-kampanjer.


 

Lurer du på hvordan KO OG CO jobber med Ettsøk Strategien for våre kunder? Ta kontakt med oss via skjemaet eller send oss en hyggelig mail via hei@koogco.no  Om oss

  Som et reklame- og mediebyrå hjelper vi deg og din bedrift med produksjon av godt innhold og riktig plassering. Er du på jakt etter en samarbeidspartner som forstår at engasjerende reklame driver trafikk til nettsiden din, og hva som skal til for å konvertere mest mulig av denne trafikken til salg? Ta kontakt for å høre om hvordan vi hjelper våre kunder med å nå deres mål, eller kom innom for en hyggelig kaffe på Rodeløkka!